Grill bez mięsa, ale pyszny i sycący? To możliwe! Jeśli nie jesz lub ograniczasz mięso i nie wiesz, co zjeść podczas grilla, ten wpis jest dla Ciebie. Przedstawię Ci przepisy i produkty, które wykorzystałam podczas ostatniego bezmięsnego grilla. Cała moja „mięsna” rodzina była zadowolona i najedzona, a więc lepszej rekomendacji chyba nie ma, prawda? 🙂

wege grill

Kiedy zdecydowałam się najpierw ograniczać, a potem całkiem zrezygnować z diety mięsnej, najbardziej nie mogłam sobie wyobrazić, co ja biedna będę jeść na rodzinnym grillu, na którym króluje boczek, kiełbasa i karkówka, a jedyną wege opcją jest chleb. Pomyślałam, no trudno, przegłodzę się albo będę zapychać pieczywem. I tak właśnie było podczas mojego pierwszego sezonu grillowego jako odmieniec niejedzący mięsa 😛

Ostatnio jednak grilla zrobiliśmy w piątek, czyli w dzień, w którym moja rodzina nie je mięsa, więc musieliśmy zrobić menu roślinne dla wszystkich. Poszperałam w Internecie, poszukałam inspiracji, powymyślałam swoje wersje i oto są – moje propozycje na wege grilla, które posmakują każdemu, obiecuję!

 

Wege szaszłyki z tofu (mój numer 1!)

1 kostka tofu wędzonego
marynata do tofu:
2 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka czosnku
pół łyżeczki płatków chilli
łyżeczka ziół
pieprz

3 cebule
250 g pieczarek
1 cukinia
2 papryki

Mieszam wszystkie składniki marynaty, a tofu kroję w grubą kostkę. Do zamykanego pudełka wkładam tofu i zalewam marynatą. Potrząsam pojemnikiem, aby tofu dobrze się obtoczyło w sosie. Wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Każdą pieczarkę kroję na 4 części, paprykę w duże plastry, cukinię w półplastry, a cebulę w duże piórka. Następnie nabijam wszystkie składniki po kolei, u mnie było to mniej więcej: cebula, papryka, tofu, cukinia, pieczarka, papryka, tofu, cukinia, papryka, cebula. Na koniec polewam wszystko pozostałą marynatą.

Steki z selera (hit!)

Seler kroję na 1,5- centymetrowe plastry, posypuję solą i skrapiam oliwą.

Nie brzmi to szalenie zachęcająco i sama byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale efekt mnie zachwycił! Od teraz będzie to obowiązkowy punkt każdego mojego grilla!

Sałatka z ciecierzycą (przepis od Kwestii Smaku z moimi zmianami)

1 puszka ciecierzycy
1 papryka
pół cebuli
1 pomidor
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sos: 4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru (ja dałam miód)
1 łyżeczka kminu (kuminu)
0,5 łyżeczki płatków chilli
sól, pieprz

Ciecierzycę odcedzam i wrzucam do miski. Paprykę, pomidora i cebulę kroję w kostkę i dodaję do ciecierzycy wraz z posiekanymi koperkiem, natką i szczypiorkiem. Składniki na sos mieszam i zalewam nim całość sałatki.

Tofu marynowane

1 kostka tofu naturalnego
2 łyżki sosu barbecue
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki passaty pomidorowej
1 łyżeczka czosnku

Tofu kroję w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszam. Biorę niedużą miseczkę / pudełko i robię warstwy z tofu, które przekładam sosem, starając się wysmarować każdy plasterek.

 

Ziemniaki nadziewane

10 ziemniaków
1 cebula
5 łyżek startego sera żółtego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki obieram i gotuję przez ok. 20 min (liczone od momentu zagotowania wody). Odcedzam i czekam aż przestygną. Następnie kroję na pół i wydrążam środek. Do wydrążonych środków dodaję cebulę (pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto), starty ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Farsz ugniatam w ręku i wkładam do każdej połówki ziemniaka.

Pieczarki faszerowane

250 g pieczarek
70 ml oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do grilla
2 łyżeczki ziół (u mnie mieszanka ziół greckich)
sól, pieprz

Pieczarki myję i usuwam z nich nóżki. Czosnek drobno kroje, dodaję olej i przyprawy. Mieszankę wlewam do kapeluszy pieczarek.

Chleb z masłem czosnkowym

Przepis jest banalny: mieszam masło, drobno pokrojony czosnek i ulubione przyprawy (u mnie to sól, pieprz, oregano) i takim masełkiem smaruje chleb 🙂

Pomidory z cebulą

Najprostsza sałatka świata! Pomidory kroję w łódeczki, cebulę w kosteczkę, dodaję śmietanę albo sos vinegret. Pycha!

Czas grillowania każdej potrawy oceniam zawsze „na oko” 🙂 Wszystko zależy od tego, jak pali się ogień, jak wysoko umieszczony jest ruszt, czy grillujecie na podstawkach itp.

Wszystko to zrobiłam dla 5 osób i jedliśmy to przez 2 dni.

Na wege grillu sprawdzą się także sery – camembert (obowiązkowo z żurawiną!) czy halloumi (oba do kupienia np. w Biedronce)

A jeśli tęsknisz za kiełbaskami czy boczkiem – sprawdź gotowce np. od Bezmięsny Mięsny

Nawet jeśli jedno danie mięsne zastąpisz opcją roślinną – to już dużo! Wyjdzie to na korzyść nie tylko środowisku, ale i Twojemu zdrowiu i samopoczuciu. Po grillu cała rodzina zgodnie stwierdziła, że się najedli, ale nie mieli uczucia ciężkości i „przeżarcia”, które często towarzyszy mięsnym ucztom.

To jak? Wypróbujesz któryś z przepisów?

Udostępnij dalej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.